Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до списку

Правила поведінки у спеку – поради спеціалістів Держпродспоживслужби

24.06.2021

23.06.2021 р.  № 189

Головам територіальних громад

Івано-Франківської області

 

 

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

 

 

Спекотне літо стало нормою для нашого клімату останніми роками. Однак, нарікати на погоду не варто, необхідно адаптуватися. Адже спека – це значне навантаження на організм, вона виснажує морально і фізично. І нам потрібно створити для себе умови, які допоможуть пережити спекотні дні, не втративши працездатності і гарного настрою.

Зміни погоди впливають на кожну людину. Для того, щоб допомогти організму впоратися зі спекою, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують  дотримуватись загальновідомих порад:

  • Не слід проводити багато часу на відкритому сонці в денні години, коли воно особливо активно (з 12 до 17 годин), якщо довелося вийти вдень - намагайтеся перебувати в тіні.
  • Вдень закривайте вікна, завішуйте їх темними шторами, жалюзями (ролетами) особливо якщо вікна виходять на сонячну сторону. Відкривайте вікна на ніч (якщо це безпечно), коли температура повітря на вулиці нижче, ніж у приміщенні.
  • При виході на вулицю не забувайте надіти головний убір - панаму, а краще крислатий капелюх. Літній одяг має бути легким і тільки з натуральних тканин (бавовна, льон).
  • Пийте достатню кількість рідини (не менше 2-х літрів на день), додайте у воду 1-2 щіпки солі - це сприятиме затримці її  в організмі. Для компенсації втрат рідини та мікроелементів рекомендується вживати: негазовану підсолену та мінеральну лужну воду, кисло-молочні напої, несолодкі відвари з ягід та фруктів, зелений чай. Вживання газованих напоїв рекомендується обмежити. Люди похилого віку повинні часто вживати воду, не очікуючи на відчуття спраги.
  • Не пийте холодного у розігрітому стані! Це може привести до захворювання ангіною.
  • У спекотні дні повністю відмовтеся від алкоголю.
  • Намагайтеся уникати фізичних навантажень (у спеку) і задушливих приміщень (у будь-який час).
  • На період спеки припинити проведення масових заходів для дітей (змагання та інших спортивних заходів).
  • Якщо ви приймаєте ліки, відкоригуйте у лікаря схему лікування. Особливу увагу звертаємо тих, хто приймає антибіотики: вам взагалі не можна бути на сонці, у вас висока фоточутливість.
  • У житлових та службових приміщеннях рекомендується проведення щоденного вологого прибирання.
  • Важливим є належне неодноразове провітрювання, особливо в офісних приміщеннях, де, як правило, встановлена значна кількість оргтехніки. Такі пристрої як ксерокси, факси, принтери при експлуатації виділяють у робочу зону озон, дрібнодисперсні залишки тонерів та інших речовин, що використовуються для їх роботи. Тому протягом робочого дня необхідно неодноразово провітрювати приміщення з обов’язковим подальшим доведенням температури у приміщеннях до оптимальної.
  • Уникайте задушливого громадського транспорту, особливо з 11.00 до 17.00 год. Людям старшого віку радимо перенести свої справи на ранок або вечір.
  • Щоденно приймайте душ. Спека – це той період, коли можна не обмежувати проведення водних процедур.
  • Дотримуючись усіх цих порад, вам вдасться якщо не позбавитися взагалі, то хоча б частково зменшити негативний вплив спеки на організм. Бережіть себе і будьте здорові.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше