Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

До уваги аграріїв

Актуальне
12.05.2023

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформують:  проведеними обстеженнями встановлено, що із місць зимівлі, розпочався переліт шкідливих клопів (маврський, ягідний та гостроголовий) на посіви озимих зернових культур.

Надалі клопи поступово розселятимуться на всіх площах зернових колосових та завдаватимуть шкоди рослинам, зумовлюючи їх відставання у рості й розвитку, передчасне пожовтіння, білоколосість. Пошкодження рослин дорослими клопами під час виходу в трубку негативно впливає на кількісні показники врожайності.

За перевищення фітофагами порогу шкодочинності на озимих зернових культурах у фазу розвитку вихід в трубку – 2 особини імаго на 1 кв.м, на ярих зернових культурах (фаза кущіння) – 3-4 особини на 1 кв.м рекомендується проводити обробки інсектицидами згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

 

Для прийняття рішення щодо захисту зернових колосових культур від клопів, що перезимували, під час обліку важливо знати, що за прохолодної погоди комахи перебувають у нижніх ярусах травостою, у вузлах кущення рослин, щілинах під грудочками грунту.

Застосовуючи засоби захисту рослин, варто пам`ятати: захисні заходи слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранкові та вечірні години, не менше як за три доби про час та місце проведення обробки необхідно обов`язково попереджувати голів ОТГ, старостів сіл і селищ, жителів та пасічників, на оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки.

При роботі з засобами захисту рослин необхідно дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше