Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Актуальна інформація ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській обл.

Актуальне
27.06.2019

З настанням літа багато батьків задумуються над тим, куди прилаштувати дитину під час літніх канікул. Адже дбайливі бабусі та дідусі в селі є не у всіх. На допомогу приходять літні дитячі табори. Але як зважитися відправити туди улюблене чадо, особливо в перший раз?

У період оздоровчої кампанії власниками та персоналом дитячих закладів оздоровлення та відпочинку мають вживатись заходи щодо створення умов для безпечного та змістовного відпочинку дітей.

При замовленні путівок до початку оздоровчого сезону батькам необхідно обов’язково з’ясувати повну назву суб’єкта господарювання, його юридичну адресу та фактичну адресу надання послуг з відпочинку (оздоровлення), а також пересвідчитися, що даний заклад внесено до Державного реєстру дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та здійснена реєстрація потужності суб’єктом господарювання, який провадить діяльність з організації харчування.

Щоб бути впевненими в тому, що заклад відповідає вимогам санітарного законодавства, на території закладу мають бути проведені відповідні профілактичні заходи. Перед поселенням у оздоровчий табір необхідно вимагати від адміністрації закладу «Акт приймання дитячого оздоровчого табору – ф.318/о», складений комісією органів місцевої виконавчої влади за участю працівників Держпродспоживслужби.

Батькам, які відправляють дітей на відпочинок корисно знати:

Ідеальним віком для першої поїздки в табір педагоги називають 8 років. У цей час дитина вже привчена до графіку, до спілкування в колективі з однолітками, до нетривалої розлуки з батьками. Якщо ж малюк товариський, розвинений, самостійний і вміє сам себе обслуговувати, тоді допустимий вік 6,5-7 років. Крайній термін дебюту в таборі - 13 років. Для першої поїздки бажано вибрати коротку зміну - 10-14 днів. Також дуже важливо правильно вибрати розташування табору. Добре, якщо він знаходиться неподалік, і батьки можуть 1-2 рази на тиждень відвідувати дитину. Дні відвідування потрібно заздалегідь обговорити з адміністрацією. У багатьох таборах є спеціальні батьківські дні, коли діти вільні вдень від занять і можуть виходити з батьками за межі території.

Висновок про можливість перебування дитини у дитячому закладі оздоровлення/відпочинку надає шкільний або сімейний лікар, до якого необхідно звернутись для проходження медичного огляду та отримання медичної довідки на школяра, що від'їздить до дитячого оздоровчого табору. 

  • Протипоказаннями до направлення дитини у заклад оздоровлення/відпочинку є інфекційне захворювання, контакт з інфекційними хворими; наявність соматичної патології, у зв'язку з якою дитина не може відвідувати організований колектив, та загострення хронічних неінфекційних захворювань.
  • У медичній довідці мають бути зазначені дані про результати огляду дитини на педикульоз та коросту, стан здоров'я, щеплення, наявність хронічної патології, групу з фізичної культури, режим оздоровлення, тощо.
  • У разі відхилень у стані здоров'я дитини батькам необхідно повідомити про це лікаря закладу оздоровлення/відпочинку та вихователів.
  • Не раніше ніж за три дні до початку оздоровчої зміни необхідно отримати у лікувально-профілактичному закладі довідку про відсутність контакту з інфекційними хворими за місцем проживання та місцем навчання.
  • Необхідно забезпечити дітей засобами особистої гігієни, теплим одягом на випадок зниження температури повітря, легким закритим одягом для вечірніх прогулянок, подорожей, походів у ліс, зручним взуттям (бажано декілька пар), головним убором.
  • Лікарських засобів дитині у заклад оздоровлення/відпочинку давати не потрібно. Кожний заклад забезпечений необхідними медикаментами та медичним обладнанням, організована цілодобова робота кваліфікованого медичного персоналу, у т.ч. лікаря.
  • Не слід давати дитині харчові продукти. У закладах оздоровлення/відпочинку області вартість харчування дозволяє забезпечити дітей повноцінним різноманітним харчуванням, у т.ч. свіжими фруктами, овочами, соками, кондитерськими виробами.
  • Відправляючи дитину до закладу оздоровлення/відпочинку, батькам необхідно провести роз'яснювальну роботу з питань обов'язкового дотримання режиму дня, виконання вимог вихователів та медичного персоналу, заборонити самовільно виходити за територію закладу, купатись у водоймищах або басейні і обов'язково за будь-якої надзвичайної ситуації, при виникненні проблем у стані здоров'я повідомляти вихователів та медичний персонал. Також, пояснити необхідність виконання правил особистої гігієни, обережність при прогулянках у лісі (в одязі, який захищає від нападу кліщів, комарів та інших комах). У разі укусів комахами також звернутись до вихователів чи медичного працівника.

Приємного відпочинку вашим дітям !

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше