Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ЯК УБЕРЕГТИ СЕБЕ ВІД ХРОНІЧНОГО СТРЕСУ?

Актуальне
24.04.2024

Почуття стресу для сучасної людини є досить відомим і поширеним, особливо для українців, які знаходяться у стані війни вже тривалий час.

          Стрес - це емоційна реакція організму на якійсь подразник, щоб організм зміг мобілізуватися для вирішення проблеми. Він позитивно впливає на наш організм, але при умові, якщо не носить затяжний характер.

Якщо людина знаходиться у стані постійного стресу, то організм завжди у стані "мобілізації" й тоді відбувається метаболічний збій. Виробляється занадто багато гормону кортизолу й біологічний годинник збивається, виникає безсоння, тривожний сон тощо. Людина часто хворіє, швидко втомлюється, трапляються нервові зриви та інше.

 

Щоб знизити вплив стресу на організм психологи радять:

  1. Пройти медичний огляд та здати аналізи - не потрібно займатися самолікуванням і

самостійно вживати вітамінні комплекси. Зверніться за консультацією до сімейного лікаря, щоб здати аналізи й пройти плановий медичний огляд. Після того, як питання зі здоров’ям закрито, треба переходити до практичних порад із подолання стресу.

  1. Переглянути свій стиль життя – навчіться розслаблятися, відновлюватись та

навчатися, уповільнювати свій темп життя, робити паузи і перерви. Кожні 20 хвилин робити 5-хвилинну перерву, щоб прогулятися, випити води, зробити лімфодренажні вправи чи просто закрити очі. Корисно робити денні прогулянки. 

  1. Постійно сканувати своє тіло - при стресі, як правило, тіло «кам’яніє» та утворюються затискання, важливо помічати це та робити дихальні вправи (як приклад можна 10 раз ніби задувати свічку чи глибоко вдихати носом і видихати ротом).
  2. Запитувати себе, що зараз відбувається?

Щоб стрес не став хронічним, дуже важливо постійно себе питати: "Стоп, що зараз зі мною відбувається, що я відчуваю, немає тривоги, чому я зараз відчуваю неспокій тощо". Відповідати можна письмово, а потім перечитувати, щоб знайти причину неспокою.

  1. Налаштувати біологічний годинник

Якісний сон вам забезпечить перед сном тепла ванна, стакан теплого молока з медом, медитація, йога.

  1. Правильне, збалансоване харчуватися – зменшіть вживання цукру, солі і трансжирів, включіть у щоденний раціон овочі, фрукти, ягоди, виділіть на прийом їжі мінімум 20 хвилин часу без гаджетів.
  2. Шукати і підвищувати мотивацію
  3. Робити вихідні, щоб не було вигорання

Дуже важливо робити вихідні, щоб перезавантажуватись. Спілкування з сім'єю, близькими, друзями - це дуже заряджає. Важливе у спілкуванні  обійми та поцілунки. Можна навіть робити "цифровий детокс": залишати смартфон вдома та йти на прогулянку.

  1. Спостерігати, коли втомилися – потурбуйтеся про банальні речі, наприклад, щоб було тепло і комфортно, щоб поруч стояв келих з водою.
  2. Займатися фізичною активністю - це позитивно впливають на здоров'я. Не потрібні рекорди, робіть те, що подобається. Це може бути проста зарядка чи пробіжка.
  3. Слухати заспокійливу музику і звуки природи і якщо є можливість, то підтанцьовувати.
  4. Пити достатню кількість води - можна встановити таймер, який буде нагадувати про це правило.
  5. Навчатися - тренування раціональному мозку просто необхідні для того щоб не залишилося місця хронічному стресу в житті людини.
  6. Знаходити час, щоб побути наодинці - це може бути часом для відновлення, щоб подумати, сконцентруватися на собі та своїх бажаннях.
  7. Впустити позитивні емоції в життя - є дослідження, коли людина бере до рота пензлик, імітуючи усмішку та її стан покращується.
  8. Лімітувати робочі години, щоб не перевантажуватись - пишіть план на місяць, тиждень та день. Будьте гнучкими, якщо потрібно один із планів перенести.

Дбайте про своє ментальне здоровя і будьте здорові!

 

 

Лікар із загальної гігієни Калуського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                     Марія Жекало

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше