Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Чи можуть не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування жінки оформити допомогу?

Новина
16.02.2022

Народження дитини - радісний та хвилюючий момент. Сьогодні поговоримо, чи мають право не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування жінки оформити допомогу.

Чи можуть не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування жінки оформити допомогу?

Відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" право на державну допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами мають вагітні жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Яка жінка вважається не застрахованою в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування?

Не застрахованими в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування вважаються жінки:

• військовослужбовці;

• жінки, звільнені з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи та організації;

• непрацюючі жінки або зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні;

• аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;

• жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, які не беруть участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами надається:

• жінкам із числа військовослужбовців - у розмірі 100 відсотків грошового забезпечення;

• жінкам, звільненим з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи та організації - у розмірі 100 відсотків середньомісячного доходу;

• жінкам, зареєстрованим у центрі зайнятості як безробітні - у розмірі 100 відсотків мінімального розміру допомоги по безробіттю;

• аспіранткам, докторанткам, клінічним ординаторам, студенткам закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти - у розмірі місячної стипендії;

• непрацюючим жінкам та жінкам, зареєстрованим як суб'єкти підприємницької діяльності, - у розмірі 25 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць.

Куди звернутися для отримання державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами?

Заяву та документи приймають посадові особи виконавчого органу або центру надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Призначення і виплата державної допомоги сім’ям з дітьми здійснюються органами соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання або місцем проживання заявника.

Які потрібно надати документи?

• заява (за формою, затвердженою Мінсоцполітики);

• інформація про номер запису в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я про сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність категорії “Вагітність та пологи”.

Додаткові:

• довідка з основного місця служби, навчання про те, що жінка служить, навчається;

• довідка ліквідаційної комісії про звільнення з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи та організації;

• довідка з центру зайнятості, що жінка зареєстрована в центрі зайнятості як безробітна.

Умови надання допомоги:

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами призначається, якщо звернення надійшло не пізніше ніж через 6 місяців з дня закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, і виплачується за весь період відпустки.

Яка тривалість декретної відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами?

Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів. А жінкам, віднесеним до 1-4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 - до пологів і 90 - після пологів).

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше