Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Посіви озимого ріпаку під загрозою заселення та пошкодження ріпаковим пильщиком

Новина
29.09.2022

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах райдержадміністрацій, територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

 

 

Посіви озимого ріпаку під загрозою заселення та пошкодження ріпаковим пильщиком

За даними моніторингу, проведеного спеціалістами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби Прикарпаття, на посівах озимого ріпаку спостерігається осередкове заселення рослин ріпаковим пильщиком, що відомий за назвою ріпаковий трач.

Фітофаг паразитує на хрестоцвітих культурах ріпаку, капусті та редисі. Шкідник масово з’являється з настанням прохолодної погоди, особливо при високій вологості повітря, тому очікується збільшення чисельності та шкідливості його личинок – несправжніх гусениць, які живляться листками ріпаку, часто залишаючи лише товсті жилки.  Додатковий період живлення відбувається на дикорослих рослинах з родини капустяних.

 Це вимагає проведення регулярних обстежень посівів озимого ріпаку з метою моніторингу фітосанітарного стану та недопущення пошкодження рослин.

 За перевищення економічного порогу шкідливості – 3 личинки/м.кв. – проводять обробки інсектицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше