Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ. ПРОФІЛАКТИКА РАКУ.

Актуальне
08.02.2024

В рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії приуроченої

До Всесвітнього дня боротьби з раком, нагадаємо про про основні фактори ризику виникнення раку і як їм запобігти.

  1. Харчуйтеся здорово

Повноцінний збалансований раціон може знизити ризик онкологічних захворювань:

  • Їжте багато фруктів, овочів та інші харчові продукти з рослинних джерел, як-то цільнозернові та боби. Вони мають бути основою вашого раціону. Також вживайте помірну кількість цукру та солі. Пийте достатню кількість води.
  • Обирайте менш калорійні продукти, виключіть із раціону, трансжири, їжу з фастфуду.
  • Обмежте споживання технологічно обробленого м’яса. ВООЗ наголошує, що вживання великої кількості такого продукту може збільшити ризик деяких видів раку.
  1. Відмовтеся від шкідливих звичок
  • Безпечного паління не існує! Будь який різновид вживання тютюну є провокуючим фактором ризику розвитку раку різних типів: рак легень, ротової порожнини, горла, гортані, підшлункової залози, сечового міхура, шийки матки та нирок. Навіть якщо ви не палите, вплив пасивного куріння може збільшити ризик розвитку раку легень.
  • Не вживайте алкоголь. Ризик різних видів раку, як-от рак молочної залози, товстої кишки, легень, нирок і печінки, збільшується з кількістю вжитого алкоголю.
  1. Підтримуйте здорову вагу й будьте фізично активними
  • Контролюйте свою вагу. Підтримання здорової ваги може знизити ризик виникнення таких видів раку, як рак молочної залози, простати, легень, товстої кишки та нирок.
  • Включіть у свій графік щонайменше 30 хвилин фізичної активності щодня. Для істотної користі для здоров’я необхідно щонайменше 150 хвилин на тиждень помірної або 75 хвилин на тиждень енергійної фізичної активності.
  1. Вакцинуйтеся
  • Профілактика раку включає захист від таких вірусних інфекцій, як вірусний гепатит В і вірус папіломи людини(ВПЛ). Зокрема, вірусний гепатит В може збільшити ризик розвитку раку печінки. А вірус папіломи людини може призвести до раку шийки матки та інших статевих органів.

Поговоріть зі своїм лікарем щодо вакцинації!

  1. Не засмагайте

Надлишковий вплив сонячних променів є основним фактором ризику раку шкіри, тому:

  • Уникайте прямого сонячного світла вдень. Улітку обмежуйте перебування на сонці з 10.00 до 16.00 год, коли сонячні промені найагресивніші.
  • Користуйтеся сонцезахисними засобами з SPF 30+, носіть сонцезахисні окуляри та капелюх із широкими полями.
  • Більше одягу — більше захисту. Обов’язково прикривайте свої руки, ноги та інші найбільш відкриті частини тіла.
  • Уникайте соляріїв. Вони так само шкідливі, як і природні сонячні промені.
  1. Регулярно проходьте профілактичні огляди

Регулярні самоперевірки та скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби. Якщо виявити рак на ранній стадії, є висока ймовірність позитивних результатів і успішного подолання захворювання.

Будьте здорові!

 

Лікар із загальної гігієни

Калуського РВ ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ»                                                                                         Олеся Перегінець

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше