Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми

Новина
24.11.2022

21.11.2022 р.  № 268

Відповідальним за роботу офіційних

веб-сайтів райдержадміністрацій

 

Головам територіальних громад

Івано-Франківської області

 

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах райдержадміністрацій, територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

 

На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми

 

За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями  Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.

За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.

Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 18 листопада 2022 року становить 0,12 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон. 

Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:

  • на агропродовольчих ринках:

- овочі (середній вміст Cs-137 –  31,01-32,15 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

- фрукти (середній вміст Cs-137 – 53,62-57,46 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));

- гриби сухі (середній вміст Cs-137– 415,59-490,93 Бк/кг (при нормі 2 500 Бк/кг)).

  • на промисловому виробництві харчових продуктів:

- м'ясо та м'ясні продукти (середній вміст Cs-137 – 12,4 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St-90 – 4,0 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- овочі (середній вміст Cs-137 – 3,33-5,02 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), St-90 – 2,34-2,73 Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг));

- соя (середній вміст Cs-137 – 6,43 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St-90 – 4,95  Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- соняшник (середній вміст Cs-137 – 5,29-5,37 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг),      St-90 – 2,94-3,16  Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));

- кукурудза (середній вміст Cs-137 – 13,0 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St- 90 – 4,4  Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше