Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Пропозиція роботодавця

Оголошення
19.05.2021

Якщо замість офіційного працевлаштування роботодавець пропонує зареєструватися підприємцем

 

 

Пропозиція роботодавця найманому працівнику замість офіційного оформлення на роботу зареєструватися підприємцем є незаконною, повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Підміна офіційних трудових відносин псевдопідприємництвом, є, насамперед, порушенням прав самого працівника. Роботодавець, у такий спосіб, зменшує для себе сплату податків та знімає з себе відповідальність за безпеку праці працівника, оскільки, згідно з чинним законодавством, ФОП самостійно провадить підприємницьку діяльність, а отже й сам несе відповідальність за усі дії та ризики.

В податковій службі наголошують, що згідно з Податковим Кодексом України підприємець повинен звітувати про свою діяльність до контролюючих органів та сплачувати відповідні податки та збори, а також єдиний соціальний внесок. За несвоєчасне подання звітності чи несплачені податки передбачена відповідальність у вигляді штрафних санкцій та пені, за несплату податкових боргів підприємець відповідає особисто, в тому числі власним майном. У випадку розірвання так званих “трудових відносин”, процедура ліквідації ФОПа також cтане обов’язком працівника, який погодився на такі умови роботодавця.

В податковій службі застерігають найманих працівників від таких фіктивних трудових відносин та нагадують, офіційні трудові відносини для працівника є гарантією соціальних виплат у випадку втрати ним працездатності або ж нещасного випадку, також щорічної оплачуваної відпустки, та підставою для нарахування трудового стажу для отримання пенсійних виплат.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше