Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Можливі підтоплення

Оголошення
16.06.2023

У літній період частішають випадки захворювань на гострі кишкові інфекції та виникнення харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє розповсюдженню збудників, які викликають захворювання на найпоширеніші кишкові інфекції – дизентерію, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусну і ентеровірусні інфекції.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - це група інфекцій, які протікають з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового тракту людини, проносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.

В організм здорової людини збудники кишкової інфекції потрапляють при споживанні зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Наразі на територіях району та області триває дощовий період, можливе підтоплення помешкань, сільськогосподарських угідь, лісів, доріг, джерел водопостачання, криниць через несприятливі метеорологічні умови, існує ризик спалахів інфекційних хвороб.

Щоб уберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:

  • використовувати безпечну воду, в тому числі бутильовану, не пити воду з неперевірених джерел; обов'язково її кип'ятити, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені;
  • не вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені, навіть консервацію
  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • ретельно мити чистою проточною водою фрукти та овочі, ошпарювати їх кип’ятком;
  • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або на стихійних ринках;
  • не вживати некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не купатися у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
  • дотримуватись правил особистої гігієни: перед прийомами їжі обов’язково мити руки з використанням миючих засобів та обробляти дезінфікуючими засобами;
  • після миття посуду, ошпарювати його кип’ятком;
  • одяг та речі, що були забруднені внаслідок підтоплення, використовувати після прання та дезінфекції.
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

 

У разі виникнення підтоплень та з метою попередження виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних захворювань, пов’язаних з водним фактором передачі збудника інфекції, Калуське районне управління Головного  управління Держпродспоживслужби в Івано Франківській області нагадує основні вимоги щодо санації (очищення та знезараження) шахтних колодязів.

💧 Санація колодязів включає в себе наступні етапи:

📍 Попередня дезінфекція. Визначається об’єм води в криниці і проводиться її знезараження.

📍 З колодязя повністю відкачують воду, потім проводять чистку дна і стінок від намулу, бруду, сміття і, у разі необхідності, ремонтують.

📍 Остаточна дезінфекція. Знезаражують поверхню стінок криниці, чекають доки колодязь наповниться водою до звичайного рівня, після чого ще раз знезаражують воду.

⚠️Перед тим, як вживати криничну воду після проведення зазначених вище робіт звертайтеся в лабораторію для проведення лабораторних досліджень та підтвердження безпечної якості води.

📝Вищевказані вимоги визначені Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затвердженими наказом МОЗ України від 12.05.2010 №400.

УВАГА: при появі проявів захворювання своєчасно звертайтесь за медичною допомогою, що допоможе зберегти не лише ваше здоров’я, а і здоров’я оточуючих вас людей. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

Калуське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано Франківській області  закликає піклуватися про своє здоров’я та вживати воду тільки гарантованої якості.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше