Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

4 березня — Всесвітній день боротьби з ожирінням

Новина
03.03.2023

ЯК КОНТРОЛЮВАТИ СВОЮ ВАГУ ?

У всьому світі ожиріння прийняло форму епідемії. Це глобальна й комплексна проблема громадського здоров’я, яка може призводити до скорочення тривалості життя і є фактором ризику низки хронічних захворювань, включно із серцево-судинними, діабетом, щонайменше 12 видів раку, захворювань печінки й органів дихання, а також може впливати на психічне здоров’я.

Щорічно від наслідків надмірної ваги й ожиріння у світі помирає близько 2,8 мільйона людей. Це значно більше, ніж від аномально низької маси тіла.  Кількість людей з ожирінням перевищує кількість людей із низькою масою тіла.

За результатами загальнонаціонального дослідження щодо поширеності основних факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні, яке відповідає затвердженому ВООЗ поетапному підходу до епіднагляду (STEPS) у 2019 році виявили, що лише 39,6% населення в Україні мали нормальну вагу, а 59,1% мали надмірну й ожиріння. Як показники зайвої ваги, так і ожиріння різко збільшувалися з віком, серед жінок ожиріння було більш поширеним.

Які причини ожиріння й надмірної ваги?

Основна причина ожиріння й надмірної ваги — енергетичний дисбаланс, при якому калорійність раціону перевищує енергетичні потреби організму.

У всьому світі відзначаються такі тенденції:

  • зростання споживання продуктів із високою енергетичною щільністю і високим вмістом жирів;
  • зниження фізичної активності через сидячий спосіб багатьох видів

діяльності, зміни в способах пересування і зростаючу урбанізацію.

Як нормалізувати та контролювати свою вагу?

Запровадьте кілька простих звичок, які допоможуть тримати вагу під контролем:

  • харчуйтеся збалансовано – контролюйте кількість споживання їжі та її

калорійність, намагайтеся замінити калорійну їжу овочами та несолодкими фруктами, дотримуйтесь здорового харчування та правила тарілки здорового харчування (весь денний раціон повинен складатися з 2/3 овочів, 1/2 фруктів, 1/4 продукти з цільного зерна, 1/4 білкової їжі). Обмежте вживання оброблених продуктів, що містять сіль, цукор, жири. Відмовтеся від солодких напоїв;

  • будьте активними: ведіть щоденник фізичної активності, щоби

розуміти, чи достатньо ви рухаєтесь щодня;

  • сон - намагайтеся спати щонайменше вісім годин;
  • дізнайтеся свій індекс маси тіла. Це може допомогти вам зрозуміти, чи

здорова у вас вага і чи потрібно вам схуднути;

  • зверніться по допомогу: якщо вам не вдається самостійно схуднути,

поговоріть зі своїм лікарем. Регулярно контролюйте свою вагу й об’єм талії, принаймні один раз на тиждень.

Для діагностики надмірної ваги й ожиріння у дорослих достатньо розрахувати індекс маси тіла (ІМТ). Він є оптимальним показником для оцінки розмірів тіла (ваги та зросту) та ризиків для здоров’я.

Розрахувати оптимальне співвідношення ваги і зросту (індекс маси тіла) можна за простою формулою:

ІМТ = вага (кг) / зріст в квадраті (м).

Як оцінювати результат?

< 18,5 — недостатня вага;

18,5–24,9 — нормальна вага;

25,0–29,9 — зайва вага;

≥ 30,0 — ожиріння.

Для дітей та підлітків, які продовжують рости, неможливо визначити сталі показники ІМТ, що відповідають нормі для всіх вікових і статевих груп. Тому використовуються спеціальні таблиці, у яких зазначено нормальні межі для кожного віку.

Надмірній вазі й ожирінню, так само як і пов’язаним з ними неінфекційним захворюванням, значною мірою можна запобігти.

Головне завдання, що перед нами стоїть, це тримати вагу і талію в межах нормальних значень завдяки способам, що не підривають наше фізичне і психічне здоров’я та бюджет.

 

Лікар із загальної гігієни Калуського РВ

ДУ «Івано–Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                       Марія ЖЕКАЛО

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше