Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

28 квітня в Україні відзначають День охорони праці

Новина
28.04.2022

Під нинішньою назвою Всесвітній день охорони праці вперше відзначався в 2003 році за ініціативою Міжнародної організація праці. МОП, офіційно заснувавши цей день, мала на меті привернути увагу до масштабів проблеми. За даними МОП, на робочому місці щодня в світі гине 5-6 тисяч чоловік, причому щорічно ця цифра збільшується приблизно на 10%. Нерідкі випадки, коли ці жертви пов’язані з бажанням роботодавця заощадити витрати з виробництва за рахунок часткового або повного ігнорування зведень і правил техніки безпеки.

В умовах повномасштабної російсько-української війни, всі наші зусилля спрямовані на захист Батьківщини. В цей складний час бізнес та працівники – друга лінія оборони, фундамент економічної стабільності та безцінна допомога Збройним силам України.

Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних ризиків, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Україна несе великі втрати в цій війні і вони зростають внаслідок загибелі працівників на робочих місцях.

Так, за час збройної агресії Держпраці вже зареєстровано 110 нещасних випадків на виробництві, що підлягають спеціальному розслідуванню, в яких постраждав 191 працівник, у тому числі 115 – зі смертельним наслідком. При виконанні трудових обов’язків через активні бойові дії постраждали 94 працівники, 50 з яких загинули, а саме на підприємствах:

– соціально-культурної сфери – 57 осіб, в тому числі 28 із смертельним наслідками;

– транспорту – 12 осіб, в тому числі 7 із смертельним наслідком;

– енергетики -14 осіб, в тому числі 6 із смертельним наслідком;

– житлово-комунального господарства – 5 осіб, в тому числі 3 із смертельним наслідком;

– інші галузі – 6 осіб.

У середньому три особи щодня гинуть в Україні під час роботи. За всіма нещасними випадками утворені комісії та проводяться спеціальні розслідування.

Наразі Держпраці використовує всі можливі засоби для поширення інформації з питань праці. Відповіді на найчастіші запитання розмішуються на офіційному веб-сайті служби та на сторінках у соціальних мережах, перезавантажено сервіс «інтерактивний інспектор», регулярно розмішуються інформаційні повідомлення у засобах масової інформації. Інспектори праці відвідують роботодавців та надають індивідуальні консультації релокованим підприємствам, безпосередньо спілкуються з людьми тощо.

Також Держпраці з метою оперативного поширення інформації з питань праці запустила Тe1еgгаm бот для оперативного отримання відповідей на поширені запитання з трудового законодавства (@аsк_sls_bot) та створила інформаційний портал про трудові відносини в умовах воєнного стану (ргаtsia.іn.uа). За допомогою порталу можна отримати консультаційну допомогу Держпраці релокованим підприємствам, проконсультуватися онлайн або знайти відповіді на найбільш розповсюджені запитання.

Держпраці розроблені та розміщені на сайті: Рекомендації для роботодавців щодо організації виконання робіт підвищеної небезпеки під час воєнних (бойових) дій; Рекомендації для роботодавців щодо безпеки та здоров’я на роботі працівників під час експлуатації вантажопідіймального устаткування в умовах воєнних (бойових) дій; Рекомендації для роботодавців щодо безпеки та здоров’я на роботі працівників сільського господарства в умовах воєнних (бойових) дій; Рекомендації для роботодавців щодо забезпечення належних та безпечних умов праці на робочих місцях суб’єктів господарювання, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які функціонують та надають соціальні послуги в умовах воєнних (бойових) дій.

З огляду на зазначене, пропонуємо 28 квітня 2022 року вшанувати пам’ять працівників, які загинули на виробництві, як в мирний час, так і під час воєнного стану.

Також просимо долучитися керівників підприємств та установ району до інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань оперативної підготовки працівників до дій у надзвичайних ситуаціях, направлених на збереження життя та здоров’я під час виконання своїх професійних обов’язків, дотримання вимог охорони праці.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше