Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Нітрати в ранніх овочі

Новина
13.04.2023

З приходом весни прилавки магазинів і ринківзаповненіяскравимираннімиовочами, фруктами і зеленню. Хочеться думати, що вони можуть стати відмінноюпорцієювітамінівпіслядовгоїзими, але, на жаль, дуже часто в них міститься велика кількістьнітратів.

Нітрати – це азотистісполуки, якісприяють росту рослин. Незначне поступлення нітратів зїжеюі водоюпрактично не призводить до якихосьнебажаних наслідків, оскільки вони не накопичуються в організмі і легко виводяться.

Ситуація змінюється, коли надходження нітратів щоденне і накопичення в організмі людини призводить до утворення під впливом кишкової мікрофлори вже більш небезпечних сполук – нітритів.Вонивсмоктуються в кров, взаємодіють з гемоглобіном, перетворюючийого в метгемоглобін, який не здатнийпереноситикисень до тканин. Це і призводить до кисневогоголодуванняорганів і тканин людськогоорганізму, викликаючирозвиток, так званоїметгемоглобінемії. Накопиченнянітратів і нітритів в кишківникусприяє:утвореннязлоякіснихпухлин;збільшення в розмірахщитоподібноїзалози за рахунокзниженнякількості йоду в організмі;розладунервовоїсистеми; а також вони негативно впливаютьна роботусерця.

Ранні овочі та зелень, як і фрукти, не рекомендовано їсти дітям до 5 років, людям з хронічними хворобами, літнім людям, вагітним і матерям, які годують грудним молоком немовлят. Наявність анемії, хвороб дихальних шляхів або серцево-судинної системи також вимагають відмовитися від вживання в їжу перших овочів.

Де найбільшенітратів?

Овочінакопичуютьнітрати в різнихкількостях. Так, найбільшнебезпечні в цьомуплані салат, капуста, редис, кріп, зелена цибуля, шпинат. Огірки, кольорова капуста, брокколі, кабачки, морква, селера, редька, білокачанна капуста займають друге місцеу цьому списку. Найбільшбезпечні - картопля, бобові (квасоля, горох), солодкийперець, помідори, брюссельська капуста.

Як правильно вибиратиранніовочі?

Ранні овочі краще купувати в магазинах, де продукцію приймають від виробників, які мають відповідні протоколи випробувань, що гарантують її безпеку. Щостосуєтьсязовнішньоговиглядуовочів, то огірки і зелень повинні бути темно-зеленого кольору, молода капуста матияскраво-зеленелистя, а редис - рівномірнозабарвлений, без жовтихі чорнихплям. Вибираючиболгарськийперець, слід звертати увагу на колір чашечки (вона повинна бути зеленою) і свіжістьзрізу.

Максимально допустимі рівні нітратів у овочах в Україні регламентовано Державними саітарними правилами і нормами  (ДСанПін) «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затвердженими наказом МОЗ від 22.05.2020р. №1238. Визначити вміст нітртів у овочах, фруктах, воді можна в санітарно-гігієнічній лабораторії Калуської РВ ДУ«Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»за адресою: м.Калуш, вул.Каракая, 9.  

Чи є користь у ранніховочах?

Користьбезперечно є, однакїхслідспоживати в помірнійкількості. Ранніовочі, окрімнітратів, маютьвеликукількістьвітамінів, яких не вистачаєорганізму, особливо у після зимовий період.

Як зменшити кількість нітратів?

Позбутися нітратів в овочах та фруктах повністю неможливо, проте, зменшити їх кількість все-таки можна і саме на це й потрібно звернути увагу.Знизити на 10-12% накопичення нітратів в овочах допоможе їх ретельне промивання або замочування в холодній воді. Варіння овочів без використання алюмінієвого посуду знижує рівень нітратів на 80%. Соління, маринування і квашення овочів знижує кількість шкідливих з'єднань на 40%. 

Очищену картоплю варто варити в двох водах, так як всінітрати переходить у відвар і його вживання не бажане. Приготовлені салати рекомендується їсти відразу, їх не варто зберігати в холодильнику тому, що надмірне охолодження також сприяє перетворенню нітратів на нітрити.У огірків, помідор, редисці необхідно зрізати м’якуш біля «хвостиків»; нестиглий м’якуш біля шкуринки у динях та кавунах вживати не варто, зокрема, у шкірці кавуна нітратів в 4—8 разівбільше, ніж у м'якоті.

Бажано не купувати великі овочі, адже саме в них міститься більше стимуляторів росту, які шкідливі для здоров'я. Подбайте, щоб харчування було різноманітним і не вживайте одні й ті ж продукти щодня.

Як зберігатиранніовочі?

Ранні овочі бажано зберігати не більше двох діб, а салати, приготовані з них - не більше шести годин. Тому салати бажано готувати в не великій кількості незадовго до прийомуїжі.

Симптомиотруєнняраннімиовочами.

При отруєнні ранніми овочами, а саме нітратами, які часто в них містяться, з'являється нудота, блювота, діарея, болі в животі, запаморочення, слабкість.

Допомога при отруєнні.

Якщо, незважаючи на всі застереження, після споживання ранніх овочів відчуваються симптоми отруєння, необхідно нейтралізувати нітрати. Для цього знадобиться одна таблетка вітаміну С (аскорбінової кислоти) і активоване вугілля (1 таблетка на 10 кг ваги).

Не чекайте погіршення загального стану, не нехтуйте своїм здоров’ям, а обов'язково зверніться до сімейного лікаря!

 

Лікар загальної гігієни Калуської РВ

ДУ«Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                           Марія ЖЕКАЛО

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше