Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО МІКРОХВИЛЬОВУ ПІЧ ?

Новина
03.03.2023

Багато корисних речовин руйнуються під час теплового впливу. Найбільш теплочутливими є водорозчинні вітаміни, такі як фолієва кислота, вітаміни В і С, які є в овочах. При проведенні численних досліджень найбільш ефективним методом для збереження вітамінів виявилось пароваріння — руйнувалась лише десята частина. Під час готування в мікрохвильовці — приблизно чверть, найбільше внаслідок варіння — майже половина.

 

КОЛИ ГОТУВАННЯ ЇЖІ У МІКРОХВИЛЬОВЦІ МОЖЕ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНИМ

Увесь посуд, призначений для СВЧ-печі, повинен бути термостійким, щоб витримувати високі температури до 300 °C. Сковорідки, дека, горщики, каструлі з товстого скла й кераміки ― ідеальне рішення. Перевагу також слід віддати круглим та овальним ємностям, у яких інгредієнти будуть прогріватися рівномірно. Памятайте ,що скло не переносить різкі перепади температур, тому варто уникати підігрівання ємностей одразу з холодильника.

Перед використанням будь-якого посуду можна провести такий тест: набрати в ємність воду та поставити її на максимальну потужність на 1 хвилину. Якщо вода залишилася холодною, а посуд нагрівся ― такий варіант не підходить. Рідина повинна нагріватися. 

Важливо! Продукти, покриті шкіркою, плівкою, оболонкою, необхідно проколювати. В іншому випадку всередині утворюється надлишковий тиск, поверхня лопається і вся м’якоть розлітається на стіни печі. До таких продуктів відносять картоплю, помідори, сосиски, печінку, яйця без шкаралупи, яблука.

Чи можна готувати їжу в мікрохвильовці, наприклад, у каструлі з кришкою? Відповідь ― так, тільки краще відкрити її чи віддати перевагу кришці з дірочками, для виходу пари

Швидкість нагрівання і приготування продуктів у СВЧ-печі залежить також від їх розташування. Більш щільні та великі шматки слід розставляти ближче до країв, а ніжні й тонкі ― у центрі.

З таким розміщенням інгредієнти приготуються одночасно, оскільки концентрація тепла по краях вища. Якщо збираєтеся готувати рагу, то регулярно перемішуйте страву, а якщо запіканки та пироги ― повертайте на 180 градусів, обов’язково через однакові часові проміжки. Для розморожування, приготування супів, тушкування та смаження овочів слід установлювати низький режим потужності, а для розігрівання готових страв та готування м’яса більше підходить середній рівень.

Щоб досягти красивого рум’яного кольору м’ясних страв, змастіть їх соєвим соусом, гірчицею чи присипте паприкою. Вибір режиму High із додатковою функцією гриля дасть можливість швидко довести до готовності овочі, рибу.

ЩО НЕ МОЖНА ГРІТИ ТА ГОТУВАТИ ?

Деякі продукти стають небезпечними для вживання після розігріву в мікрохвильовій печі, втрачають смакові якості і корисні речовини. Розповімо про такі продукти і чому так відбувається.

  • Заморожене м'ясо

Багато хто любить розморожувати м'ясо з морозилки в мікрохвильовці, оскільки вважають такий метод швидким і практичним. Як все виглядає насправді? Краї м'яса відтають першими і поступово починають готуватися, а середина і раніше залишається холодною. Тепло розподіляється нерівномірно по продукту, внаслідок чого розмножуються шкідливі бактерії - м'ясо стає небезпечним для вживання. Якщо потрібно розморозити м'ясо, залиш його в холодильнику - таке розморожування займе більше часу, але так безпечніше для життя.

  • Яйця

Якщо тебе відвідувала думка зварити яйце в мікрохвильовій печі або десь на просторах інтернету ти вичитав такий диво-рецепт, то терміново забудь про це. Швидка генерація тепла мікрохвилі сприяє утворенню сильного тиску всередині шкаралупи, внаслідок чого яйце вибухає. Крім того, що ти залишишся без обіду, доведеться ще й вимивати всю мікрохвильовку. Рекомендуємо не експериментувати з вареними яйцями, оскільки білок змінює свою структуру і може бути небезпечним для організму.

  • Курка 

Курка відома високим вмістом білка, це популярний продукт серед шанувальників правильного харчування за рахунок великої кількості корисних властивостей. Але корисний білок змінює свої властивості під впливом мікрохвиль, тому краще використовувати вчорашню курку в салат або зробити сендвіч. Якщо хочеться розігріти, то зробити це краще в духовці на мінімальній температурі.

  • Кисломолочні продукти і грудне молоко

Вміщені в молочних продуктах живі лакто-і біфідобактерії, корисні для організму, швидко гинуть при нагріванні в мікрохвильовій печі. До того ж кефір, йогурт, молоко або ряжанка можуть «згорнутися» і втратити смакові якості. Для збереження смаку і корисних якостей просто дістань кисломолочні продукти за півгодини до вживання з холодильника.

    Не можна нагрівати і грудне молоко, оскільки під впливом високих температур руйнуються корисні імуностимулюючі білки. До того ж молоко розігріється нерівномірно, а це небезпечно для чутливого рота дитини.

  • Салат і інша зелень

Підігрів зелені та шпинату в мікрохвильовій печі тягне за собою втрату смакових якостей, корисних властивостей, не кажучи вже про те, що салат в'яне «на очах». Як відомо, в салаті містяться нітрати, які при розігріві в мікрохвильовці перетворюються в небезпечні токсичні речовини і можуть спровокувати отруєння.

  • Фрукти і ягоди.

Фрукти і ягоди є джерелом вітамінів і корисних мікроелементів, вони не зникають навіть при заморожуванні. А розморожування в мікрохвильовій печі вбиває цінні речовини - більшість вітамінів і мікроелементів просто зникнуть, а деякі під впливом хвиль перетворюються в канцерогени, шкідливі для людини.

  • Мед

Довге зберігання меду є причиною його кристалізації, продукт стає твердим, в'язким - це нормально, такий процес свідчить про високу якість меду. Але якщо ти підігрівають мед в мікрохвильовці, щоб відновити початкову структуру, то корисні властивості продукту втрачаються. Щоб відновити ліквідність меду скористайся водяною банею, а краще вживай мед в природному стані, без експериментів!

  • Гриби

У грибах міститься багато білка, структура якого змінюється за добу після приготування. Якщо у тебе залишилися гриби з учорашнього дня, краще з'їсти їх холодними, нарізати в салат або підігріти в духовці. При розігріві в мікрохвильовці білок, що міститься в грибах, змінює структуру і може бути небезпечний для кишечника.

 

ПОСУД І КУХОННЕ ПРИЛАДЯ, ЯКІ НЕ МОЖНА СТАВИТИ В МІКРОХВИЛЬОВУ ПІЧ 

Виробники мікрохвильових печей вже давно навчилися створювати пристрої, безпечні для людини, а ось для деякого кухонного приладдя мікрохвильовка - найлютіший ворог. Перш ніж в черговий раз ставити щось підігрівати у СВЧ-піч, рекомендуємо дізнатися про «сумісності» улюбленого посуду з мікрохвильовою піччю.

  • Посуд з блискучою окантовкою

Тарілки і чашки з позолотою можуть засяяти у мікрохвильовці. Все тому, що елементи, виконані з металу, відображають мікрохвилі, які виходять від СВЧ-печі, вони повертаються бумерангом в магнетрон і провокують його перегрів. Усередині кухонного пристрою ти побачиш, як іскри будуть відлітати від золотої облямівки, - це може стати причиною пожежі або вибуху.

  • Пластик і харчова плівка

Пластиковий посуд при нагріванні виділяє шкідливі токсини, які проникають в їжу. Якщо ти любиш потримати їжу в мікрохвильовці довше, то ризикуєш дістати розплавлену пластикову тарілку. Харчова плівка реагує на мікрохвилі подібно пластику - канцерогени з полімерів потрапляють в продукти, їжа стає небезпечною для організму.

  • Картонні упаковки з-під їжі на винос.

Картонна папір із вторинної сировини, може містити токсини і метали, тому краще скористатися пергаментом або просто викласти все на тарілку. Паперова упаковка, покрита воском або пластиком обов'язково «потече», а їжа, яка опиниться під розплавленим пластиком виявиться непридатною до вживання.

  • Дерев'яний посуд

Виробники застерігають від використання дерев'яного посуду, вона може перегрітися і обвуглитися.

  • Фарфор і кришталь

У порцелянові вироби часто додають свинець - важкий метал, який продовжує термін експлуатації посуду і робить її більш витонченою. Чашка, стакан або тарілка з порцеляни - небезпечні гості для СВЧ-печей.

У складі справжнього кришталю теж є свинець або срібло. З'єднання металів сприяє швидкому нагріву посуду, що провокує вибух. Якщо ти дорожиш улюбленою кришталевою салатницею, то краще обійтися без експериментів.

  • Металевий посуд

Метал відображає хвилі, що може спровокувати вибух. Добре, якщо після експерименту з металевим посудом все обмежиться поломкою мікрохвильовки, в гіршому випадку можна отримати травму і підпалити всю квартиру. Відстав подалі тарілки з алюмінію і заліза, якщо збираєшся готувати в СВЧ-печі.

 

ЯКИЙ ПОСУД МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ В МІКРОХВИЛЬОВЦІ?

У чому ж тоді розігрівати їжу, якщо так багато обмежень:

Кращий варіант - це вогнетривке загартоване скло з товстими стінками. Такий матеріал не поглинає мікрохвилі, тому посуд не нагрівається. Також можна використовувати скляні стакани, салатниці, чашки з міцними стінками без тріщин. А з огляду на те, що матеріал прозорий, можна перевірити готовність страви, не відкриваючи мікрохвильовку.

Пластик, який витримує температуру до 140 градусів. Але не варто сліпо вірити наклейці з подібним твердженням, купуйте посуд перевіреного, надійного виробника, відомого на ринку високою якістю, такий точно не обдурить.

Керамічний посуд теж підходить, але вона боїться різких перепадів температур. Після закінчення готування залиш на деякий час посуд всередині, щоб вона охолола.

Рекомендуємо ретельніше вибирати посуд для мікрохвильовки і обходити стороною фейкові етикетки про сумісність з СВЧ- піччю. Твоя уважність збереже техніку цілою, допоможе уникнути займань та вбереже від інших неприємних наслідків.

 

Лікар з гігієни праці Калуського районного

відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                      А.Панасюк

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше