Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Профілактика гострих кишкових інфекцій

Актуальне
06.06.2024

У літній період частішають випадки захворювань на гострі кишкові інфекції та виникнення харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє розповсюдженню збудників, які викликають захворювання на найпоширеніші кишкові інфекції – дизентерію, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусну і ентеровірусні інфекції. За чотири місяці 2024 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 14 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 117 осіб, з них 60 дітей (51%). За аналогічний період 2023 року розслідувано 11 спалахів, внаслідок яких постраждало 149 осіб, з них 99 дітей (66 %).

Спалахи зареєстровано на території 10 областей та у м. Києві. Серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: 5 спалахів пов’язані із закладами громадського харчування, 6 - із закладами освіти, 1 спалах виник у геріатричному пансіонаті, 2 - у побуті.

За оперативними даними у поточному році 4 спалахи викликано сальмонелами, 5 – вірусами, 1 – вірусом гепатиту А, 1 – іншими бактеріальними збудниками, 3 спалахи – етіологічний фактор не встановлено. В основному передача збудників інфекції в 2024 році відбувалася контактно - побутовим шляхом - 7 спалахів та харчовим шляхом - 5 спалахів.

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій  та харчових отруєнь фахівці Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні розслідувань та вжили відповідні заходи реагування. Відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів у 6 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів, вилучено з реалізації 9,135 кг небезпечної продукції; складено 4 протоколи про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 197100 грн., відсторонено від роботи 30 працівників. Керівникам об’єктів надано 19 приписів та розпоряджень щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням.

Слід пам’ятати, що для бактеріальних гострих кишкових інфекцій характерна літньо-осіння сезонність, для вірусних – зимово-весняна. Можливі як поодинокі захворювання, так і групові спалахи хвороби. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів.

Терміном гострі кишкові інфекції об'єднують велику групу інфекційних захворювань шлунково-кишкового тракту зі схожим механізмом розвитку і клінічною картиною. Для них характерна швидка поява симптомів, гострий перебіг і сприятливий прогноз.

Симптоматика захворювання безпосередньо пов’язана зі збудником і залежить від наявності супутніх і хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту, а саме: порушення самопочуття (біль і важкість у голові, ломота, млявість), лихоманка (може протікати без температури), больові відчуття в зоні шлунку і в центральній частині живота, напади нудоти, блювання до 5-6 разів на добу, рідкі та водянисті випорожнення.

Основний шлях передачі збудників інфекцій - харчовий, коли зараження відбувається при споживанні продуктів харчування і приготовлених з них страв, а також овочів та фруктів, забруднених мікроорганізмами. Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному при забрудненні питної води. При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).

Найважливіше епідемічне значення мають молочні та м’ясні харчові продукти, салати та інші страви, які не піддаються термічній обробці. Найбільш небезпечні у цьому плані заправлені сметаною чи майонезом салати та інші страви, страви з яйцями, кремові вироби, морозиво, що підтануло. Недотримання технології приготування та зберігання страв, правил особистої гігієни призводять до забруднення готових страв збудником, а висока температура сприяє його розмноженню.

Для попередження захворювання необхідно дотримуватись простих правил:

  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонне приладдя, яке використовується для приготування їжі;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окреме кухонне приладдя (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • не готувати продукти із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу, у випадку їхнього повторного споживання, вони мають піддаватись вторинній термічній обробці, а зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;
  • не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах, при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою а при споживанні дітьми - обдати окропом;
  • не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їхньої недоброякісності та із закінченими термінами придатності;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не допускати проникнення комах та гризунів до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском, не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати фасовану питну воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

 

УВАГА: при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

ТІЛЬКИ ЧІТКЕ ДОТРИМАННЯ ГІГІЄНІЧНИХ ПРАВИЛ ТА ВИМОГ ДАЄ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ ТА ЗАРАЖЕННЯ КИШКОВИМИ ІНФЕКЦІЯМИ.

 

О.Ананєвич, головний спеціаліст Калуського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Івано Франківській області

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше