Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

1 березня — Всесвітній день імунітету

Актуальне
29.02.2024

Щорічно 1 березня відзначається «Всесвітній день імунітету», який ініційований Всесвітньою Організацією Охорони здоров’я.

Тільки 10% людей можуть похвалитись потужним імунітетом, що захищає їх від переважної більшості захворювань. Ще 10% мають вроджений імунодефіцит і вони хворіють досить часто. У решти 80% сила імунної системи безпосередньо залежить від умов і способу життя.

Імунітет – це властивість організму захищати себе від зовнішніх шкідливих факторів, тобто мікроорганізмів, токсинів, тощо. Імунна система складається з безлічі клітин, які в сукупності вміють розпізнавати та знищувати «чуже». Для ефективної роботи ця система має вміти відрізняти здорові клітини та тканини від чужорідних. До подразників імунної системи належать: інфекційні агенти (бактерії або віруси); токсини; неінфекційні тілесні пошкодження (опік, обмороження); генетичні проблеми в клітинах, як це трапляється при онкологічному захворюванні.

Чому знижується імунітет?

Інколи імунна система працює не так, як потрібно. Це може статися через низку причин:

- тривалі хронічні стреси, зокрема багаторічна депресія;

- дієти, особливо з дефіцитом білка;

- знижена фізична активність, відсутність прогулянок та спорту;

- одноманітне харчування без свіжих овочів та фруктів.

Зниження імунітету також зустрічається у людей із надбаним або вродженим імунодефіцитом, хронічними хворобами, погіршенням стану ендокринної системи. В таких випадках без лікаря та кваліфікованої медичної допомоги не обійтись.

Тож як зміцнити імунітет? В першу чергу впливати на ті фактори, які роблять його ослабленим.

Найважливішим у боротьбі за сильний імунітет – це здоровий спосіб життя. Зазвичай, всі знають чим укріпити імунітет, але не слідують цим рекомендаціям щодня:

- не паліть;

- вживайте в їжу щодня свіжі овочі, сезонні фрукти та ягоди (чорницю, суницю, ожину, шипшину, малину, калину, лимони). Збалансоване харчування поновлює баланс вітамінів. До свого раціону постійно включайте продукти і трави які зміцнюють імунітет (ехінацея пурпурова, алое, часник, лимони, астрагал, лакричник, радіола рожева та інші).

Звичайний листковий чай містить речовину L-теанин, яка в 5 разів підвищує опірність клітин імунної системи.

Надлишкове вживання цукру пригнічує імунну систему, знижуючи активність антитіл, які боряться з інфекціями.

- дотримуйтесь психологічної гігієни та мінімізуйте стреси. Такі емоційні стани, як горе чи депресія можуть розладнати імунітет, так як і любов може підсилити його.

Негативно впливає на роботу імунної системи саме хронічний стрес. Варто пам’ятати про різні способи зняття хронічного стресу: спілкування з друзями і рідними, музика, пісні, танці. До речі, було дослідження, яке показало, що оперні співаки живуть довше. Що робить спів? Він створює особливі вібрації, які важливі для тимусу. Якщо казати по-науковому, то це гармонізує нейро-ендокринну імунну регуляцію, отже, співати – корисно!

Сильнодіючі ліки, які допомагають зняти біль та зцілюють від багатьох хвороб вважають сміх. Під час сміху виробляється серотонін — гормон радості, який стимулює імунну систему і покращує її здатність до опору.

Пірнання в крижану ополонку – це також процедура гостро-стресова. Покращується мікроциркуляція після спазму судин організму, що опосередковано може покращити обіг лімфоцитів. Проте, назагал надмірне переохолодження – недобре. У людей-моржів із часом кількість лімфоцитів зменшується.

- слідкуйте за індексом маси тіла. Погано впливає не тільки надлишок, але і дефіцит ваги;

- дотримуйтесь питного режиму;

- дотримуйтесь режиму сну, адже втомлений організм неспроможний захищати себе повноцінно;

- помірна фізична активність згідно віку та стану здоров’я добре впливає на імунну систему. Важкі фізичні навантаження, особливо у ранкові години, знижують опірність організму до інфекції, так як сповільнюють вироблення лімфоцитів.

- дотримуйтесь гігієни порожнини рота, вчасно лікуйте пошкоджені зуби.

- періодично проходьте медогляд і обов’язково лікуйте виявлені захворювання, щоб імунітет ще більше не ослабився під дією тієї чи іншої інфекції.

Дотримання загальних вказівок щодо здоров’я є найкращим кроком, який ви можете зробити, щоб самостійно і без додаткових витрат підтримувати належну роботу вашої імунної системи. Кожна частина тіла, включно з імунною системою, функціонує краще, якщо вона захищена від агресивного впливу довкілля та підтримується здоровим способом життя.

Шанс підтримати та підсилити особистий імунітет є майже у кожної людини, було б лише бажання, сила волі і мужність, щоб здійснити певні дії на шляху до оздоровлення.

 

 

 

Лікар із загальної гігієни Калуського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України»                       Марія Жекало

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше