Профілактика вірусного гепатиту А
Станом на 5 червня 2024 року на Прикарпатті у селі Пороги Солотвинської громади зареєстровано 67 випадків захворювання на гепатит A, зокрема серед захворілих - 33 учні Порогівського ліцею та шість вихованців дитсадка "Джерельце".
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – гостре інфекційне циклічне захворювання, яке викликане РНК-вмісним вірусом з сімейства Picornaviridae. Характеризується швидкоминучими порушеннями функції печінки (запальні зміни, відсутність хронізації процесу),короткочасними симптомами інтоксикації, гепатомегалією, клініко-лабораторними ознаками порушення функції печінки та жовтяницею. Гепатит А може мати як легкий, так і важкий перебіг. Інкубаційний період становить 14-28 днів. Вірус досить стійкий в зовнішньому середовищі та зберігається: при температурі +4 град. С – кілька місяців; при температурі -20 град. С – декілька років; при кімнатній температурі на предметах побуту (на домашньому одязі та білизні) – кілька тижнів; у воді – від 3 до 10 місяців; у випорожненнях – до 30 діб. При кип’ятінні збудник гепатиту гине через 5-10 хв., чутливий до ультрафіолетового випромінювання. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт (фекально-оральним шляхом).
Отже, основними факторами передачі є насамперед заражені питна вода або харчові продукти, овочі та фрукти, котрі вирощені на зрошувальних грунтах. Захворювання передається також через прямий контакт з інфікованою людиною, брудні руки, предмети побуту.
Основні симптоми захворювання: зниження апетиту, нудота, блювання, діарея, пожовтіння шкіри, склери очей, лихоманка, біль у животі, білий кал, темна сеча. Досить часто захворювання безсимптомне, особливо у дітей до 6 років.
Щодо профілактичних заходів, то важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни. Щоб уникнути захворювання необхідно: вживати воду гарантованої якості; воду з нецентралізованих джерел (колодязів, тощо) перед вживанням кип’ятити, із сумнівних джерел не вживати; не купувати продукти харчування на стихійних ринках; перед споживанням добре мити овочі, фрукти, зелень та ягоди водою гарантованої якості (для вживання дітям - обливати кип’ятком); вживати молочні продукти після термічної обробки; дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі, санітарних вимог під час транспортування, зберігання та кінцевих термінів реалізації харчових продуктів та готових страв; регулярно мити руки водою з милом перед приготуванням та споживанням їжі, після відвідування вбиральні; не купатися у заборонених місцях.
У випадку виявлення перших ознак захворювання хворого необхідно ізолювати від здорових людей і терміново звернутись до сімейного лікаря, або до лікаря інфекціоніста. Не займайтеся самолікуванням!
Майже всі інфіковані повністю одужують від вірусного гепатиту А. Одужання настає через 4-6 тижнів від початку клінічних проявів захворювання. Зрідка бувають випадки, коли інфіковані помирають від блискавичної форми ВГА.
З метою профілактики інфікування вірусним гепатитом А рекомендують доступні ін’єкційні інактивовані вакцини. Повний курс 2 дози з інтервалом 6 місяців, в умовах спалаху – достатньо 1 дози, щоб не захворіти.
Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Подбайте про власне здоров’я та здоров’я ваших рідних.
Головний спеціаліст Калуського
районного управління ГУ ДПСС
в Івано-Франківській області Людмила Бичковська