Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ЯК ЗАПОБІГТИ БОТУЛІЗМУ

Актуальне
16.05.2024

                                     ЯК  ЗАПОБІГТИ  БОТУЛІЗМУ

 

         З початку 2024 року в Україні відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм. Так, впродовж минулого місяця в Україні зафіксовано 12 випадків з підозрою на ботулізм, з них у 5 людей діагноз підтвердився, ще по 7 випадках очікували результати досліджень. З таким попереднім діагнозом шпиталізували людей у Миколаєві, Полтаві, а також на Черкащині, Львівщині, Тернопільщині та Одещині. Причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва - домашні паштети, вʼялена риба та мʼясо.

        Про загрозу для здоров’я та життя людини, яку несе захворювання на ботулізм, вказують статистичні дані, а саме: за 2023 рік в Україні зареєстрували 74 осередки ботулізму, внаслідок яких захворіли 85 людей, з них 4 дитини. П’ять випадків стали летальними. Найбільше випадків ботулізму було зареєстровано в Житомирській та Чернігівській областях. Понад половина хворих (57,1%) захворіли через вживання консервованих продуктів, 33,3% — через в’ялену/сушену рибу домашнього приготування.

         Останнім часом випадки ботулізму почастішали через вживання консервованих продуктів домашнього приготування.

            Харчовий ботулізм — серйозна та потенційно смертельна хвороба, причиною якої є токсин, який виділяє бактерія Clostridium botulinum. Ці бактерії зустрічаються в природі в багатьох місцях. Вони утворюють спори, які діють як захисні оболонки та допомагають бактеріям виживати в навколишньому середовищі, навіть в екстремальних умовах. Місцем, в якому постійно мешкають спори ботулізму, є ґрунт. Саме з нього вони можуть потрапити у воду, харчові продукти, овочі, фрукти, і зрештою в кишечник тварин або людини. Зазвичай спори не викликають у людей хвороби, навіть якщо їх з’їсти. Але за певних умов вони можуть рости й виробляти один із найсмертоносніших токсинів. Ідеальними умовами для цього є неправильно консервовані або ферментовані в домашніх умовах продукти — м’ясні, рибні, грибні чи овочеві консерви, в’ялене м’ясо чи в’ялена, копчена, солона риба, паштети, морепродукти та ковбасні вироби.

         Інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин. Ранні симптоми включають помітну втому, слабкість і запаморочення, які зазвичай супроводжуються затуманенням зору (двоїнням в очах), сухістю в роті та труднощами з ковтанням і мовленням. Також можуть виникнути блювота, діарея, закреп і здуття живота. Захворювання може прогресувати до слабкості в шиї та руках, після чого спостерігається ураження м’язів шиї та кінцівок. Саме ботулінічний токсин блокує сигнал до скорочення м’язів і викликає їхній параліч. Що більше токсину було в їжі, тим інтенсивнішими є симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може померти.

         Ботулотоксин дуже нестійкий, при кип’ятінні він гине, тому консервовані продукти та ковбасні вироби, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням треба прокип’ятити 10-15 хвилин.

         Для профілактики харчового ботулізму потрібно дотримуватись правил гігієни та належної практики приготування їжі, зокрема під час нагрівання та стерилізації, тобто дотримуватися необхідних відповідних технологій приготування страв.

         Із завершенням сезону домашньої консервації, з метою попередження виникнення захворювання ботулізм, нагадуємо, що перед вживанням консервовані продукти необхідно ретельно перевірити. Обов’язково вилучити та ліквідувати «бомбажні» (надуті) банки, банки з поржавілими кришками та з протермінованими кінцевими термінами зберігання. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса також не гарантує їхньої безпеки. Для запобігання ботулізму у теплу пору року, також слід пам`ятати, що не можна купувати на ринку, в місцях стихійної торгівлі та  краще відмовитися від вживання в’яленої, копченої, соленої риби, вудженого м’яса, овочевих, фруктових, грибних консервів, паштетів, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни. Пам’ятайте, що  в'ялення і копчення в домашніх умовах не знищує спори збудників ботулізму, а тільки  сприяє їх проростанню і утворенню ботулінічного токсину.

            При виборі консервів в торгівельній мережі, перегляньте чи немає дефектів: «бомбажу» (здуття), підтікання, тріщин, деформацій (вм’ятин), ознак мікробіологічного псування продукції (плісняви, бродіння, слизу). Наявність будь-якої з перелічених ознак може означати, що продукція вже небезпечна для здоров’я людини.

          Будьте уважні при приготуванні страв в домашніх умовах, або закупах харчових продуктів. Не ризикуйте, якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,  якщо сумніваєтесь у якості продуктів чи готових страв.

         У разі підозри ботулізму – негайно звертайтеся до лікаря! Не займайтеся самолікуванням! Всіх без винятку хворих, при найменших підозрах на ботулізм, необхідно негайно госпіталізувати в інфекційний стаціонар для проведення невідкладної специфічної терапії, саме це вбереже здоров’я та життя людини.

 

 

 

Головний спеціаліст

Калуського районного управління

ГУ ДПСС в Івано-Франківській

області                                                                Людмила Бичковська

                     

 

 

 

         

             ботулізм – гостре інфекційне захворювання, обумовлене отруєнням ботулотоксином. Внаслідок вживання різних продуктів харчування, що містять токсини ботулізму, виникає отруєння організму людини, яке викликає важкі ураження вегетативної та центральної нервових систем. Бактерії ботулізму анаероби, тобто можуть існувати виключно в місцях з відсутністю повітря. Місцем, в якому постійно мешкають спори ботулізму, є ґрунт. Саме з нього вони можуть потрапити у воду, харчові продукти, овочі, фрукти, і зрештою в кишечник тварин або людини.

             Ботулотоксини можуть зберігатися до одного року, а ось у консервованих продуктах – на протязі багатьох років. Вони не знищуються ферментами травного тракту, стійкі в кислому середовищі, легко витримують дуже високу концентрацію кухонної солі. А ось при кип’ятінні протягом п’ятнадцяти хвилин токсини досить швидко розкладаються і втрачають токсичні властивості. Присутність у харчових продуктах ботулотоксину ніяк не впливає на їх смакові якості.

             Найчастіше ботулізм розвивається після вживання в їжу різних консервованих продуктів в герметично закритій тарі (рибних, грибних, м’ясних, овочевих, фруктових); солоної, копченої і в`яленої риби (та інших копченостей), ковбаси та шинки. Найбільш небезпечними вважаються продукти, приготовлені в домашніх умовах з порушенням основних правил консервації, необхідних відповідних умов ЇЇ зберігання та термінів кінцевої реалізації, а також ті, які з якихось причин були забруднені ґрунтом.

             Інкубаційний період ботулізму може коливатися від декількох годин до двох – п’яти діб (при тяжкому перебігу зазвичай не більше 24 годин). Чим коротший інкубаційний період, тим важчим буде перебіг захворювання.

            

 

 

          

 

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше