Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Пам’ятайте: борщівник Сосновського – небезпечний

Актуальне
27.03.2024

Останнім часом чимало говорять і пишуть про борщівник Сосновського. Ще з 70-х років цю рослину почали використовувати на корм худобі, адже вона швидко нарощувала дуже потужну біомасу. Проте необдумане впровадження борщівника Сосновського в сільськогосподарське виробництво як нетрадиційної кормової культури призвело до неконтрольованого його поширення, зокрема й в Івано-Франківській області.

Необхідно пам’ятати, що сік борщівника, потрапивши на шкіру людини, викликає серйозні опіки. При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з’являються виразки. Наслідки таких уражень шкіри іноді зберігаються все життя. До того ж ураження борщівником посилюється при сонячному світлі. Висока активність борщівника на світлі пов’язана з наявністю в ньому особливих фотодинамічних активних речовин – фуранокумаринів, які підвищують чутливість шкіри до ультрафіолетового світла і нейтралізують при цьому дію меланіну. Через зростання площ зайнятих борщівником, спостерігається витіснення ним місцевих видів трав’янистих рослин і навіть деяких порід дерев (особливо сосни та ялини).

Насіння борщівника розноситься вітром і водою, а також будь-яким видом транспорту, людьми та тваринами (волосся, одяг, шерсть). Одна рослина борщівника Сосновського дає 15-20 тисяч летючих насінин. Причому вони можуть прорости в ґрунті навіть через 10-12 років.

Оскільки борщівник Сосновського є небезпечним видом, Івано-Франківська обласна державна (військова) адміністрація просить органи місцевого самоврядування із залученням власників та користувачів земельних ділянок вжити заходи, спрямовані на запобігання поширенню осередків борщівника Сосновського на території області.

Варто проводити систематичне скошування борщівника, зрізування коренів на глибині 10-15 сантиметрів. Найефективніший засіб боротьби — хімічний. При появі першої розетки рослину належить обробити гербіцидами суцільної дії, а саме - препаратами гліфосатної групи, наприклад, раундапом.

Якщо рослина зацвіла, то скошену квітку (борщівник цвіте з липня і майже до вересня) обов'язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли він скошений. Якщо ж ви знищуєте борщівник, пам’ятайте, що потрібно одягнути одяг, який буде максимально закритий, закритого типу взуття, а також рекомендуємо користуватися захисними окулярами та маскою для обличчя. У разі прямого контакту зі шкірою та виникнення опіків негайно звертайтеся до лікаря.

Бережіть своє здоров'я та уникайте неприємних зустрічей з небезпечною рослиною!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше