Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Аскаридоз- найпоширеніший краєвий паразитоз

Новина
11.05.2022

Ураження аскаридозом відбувається впродовж року, але найбільша  кількість випадків реєструється після літньої пори.  Захворюваність даним гельмінтозом зростає тоді, коли людина контактує з грунтом при проведенні сільськогосподарських робіт, відпочинку. Дорослі і діти заражаються при вживанні  немитих ягід (полуниці,суниці ),овочів (моркви, редиски, цибулі,огірків,помідорів і т.д.), зелені( салат,кріп) вирощених на забрудненому грунті, в пісочницях через руки і іграшки. В грунті яйця аскарид зберігають свою життєздатність кілька років. Інвазійні яйця, які містять зрілу личинку, з грунту попадають на руки, овочі, ягоди з якими заноситься рот. В кишківнику з яєць виходять личинки, які мігрують в крові. 

          Через кілька днів після ураження аскаридозом у хворого в початковій стадії спостерігається загальна  слабість, втомлюваність, іноді підвищення температури вище 37 0, збільшення печінки і селезінки, висипка у вигляді кропивниці на ногах і руках. Рідше при інтенсивних зараженнях проявляється легеневий синдром (кашель з виділенням харкотиння, задишка, біль за грудиною, а іноді  напади астматичного кашлю).

           Дорослі аскариди живуть у тонкому кишківнику  людини. Досягнувши статевої зрілості, самка аскариди відкладає щодоби 200-240 тисяч яєць.

           Тривалість життя аскарид близько 12 місяців, з них 8-10 місяців самки відкладають яйця. Значно більше проявів захворювання спостерігається в другій стадії аскаридозу. В цей період, коли в кишківнику є аскариди у хворих виникає нудота, слинотечія вранці натще, біль в животі, часто переймоподібний, понижений або інколи підвищений апетит, проноси чи закрепи, у дітей нерідко виникає блювота і підвищення температури до 38-400, головні болі, головокружіння, подразливість. В багатьох випадках у дітей спостерігаються скарги з боку нервової системи : головні болі ,нічні страхи, неспокійний сон, плач, часте пробудження,  а також свербіж і почервоніння шкіри навколо ануса.        Ознаки ослаблення імунітету : часті і тривалі захворювання, стоматити, гнійні захворювання шкіри і слизових оболонок.  Слід зауважити, що захворювання може перебігати з слабо вираженими скаргами, або безсимптомно.

           Діагноз аскаридозу встановлюється при виявленні яєць аскарид в випорожненнях. Якщо перший аналіз є від’ємний необхідно повторити дослідження до 3х разів, так як в деякі дні самки не відкладають яєць, або причиною може бути  неправильно зібраний паразитологічний матеріал.           Бувають випадки коли   аскарида виходить самовільно з ануса або при блювоті, а лабораторний аналіз від'ємний. Це пояснюється знаходженням в кишківнику людини тільки самців аскарид  або незрілих паразитів і відсутності самок.  В даному випадку  при  наявності симптомів паразитозу ,необхідно пролікувати  хворого.

            Аскаридоз контактним шляхом не передається. Людина від людини не поражається.

            У багатьох населених пунктах застосовують, як добриво незнешкоджені фекалії (які необхідно витримувати до 2 років в вигрібних ямах, за цей період гинуть яйця аскарид). Поки яйця глистів знаходяться у вигребі вбиральні, вони не розвиваються. Потрапляючи у грунт разом з нечистотами, яйця швидко дозрівають і протягом тривалого часу зберігають життєздатність. Вирощувані на городі полуниця, редиска, цибуля, морква та інші овочі і ягоди стають небезпечними для здоров’я  людини.

           Щоб попередити зараження аскаридозом необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

 1.Мити руки перед кожним споживанням їжі, після кожного відвідування вбиральні. Якщо це власна садиба то вбиральню постійно утримувати в чистоті .

2.Щоб не забруднювати грунт городів, садів яйцями глистів, фекалії перед використанням для угноювання слід обов’язково знешкодити від яєць гельмінтів та  дотримуватись терміну перебування  в вигрібній ямі.

 3.Овочі, ягоди та фрукти перед вживанням у їжу в сирому вигляді слід покласти у друшляк і занурити на 1-2 сек. у каструлю з окропом, а потім облити холодною водою. Особливо ретельно слід мити полуниці – кожну ягідку під протічною водою.Відмовтесь від звички коштувати ягоди на базарі.

            Небажано самовільно давати протиглисні препарати з метою профілактики, незнаючи, який гельмінт паразитує в організмі. Тільки після лабораторного обстеження призначається лікування.

            Дотримання елементарних правил – хоч і не універсальна, але вже ж перепона непроханим гостям.

 

Лікар-паразитолог Калуського районного

відділу «ДУ Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»        Наталія Хлібкевич

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше