Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Антибіотикорезистентність. Чому важливо контролювати вживання антибіотиків?

Новина
10.03.2023

Така стійкість до антимікробних препаратів розвивається, коли бактерії змінюються під впливом ліків. Тому антибіотики перестають працювати, а інфекційні хвороби не піддаються лікуванню. Експерти ВООЗ назвали проблему стійкості до антибіотиків “однією з найбільших загроз глобальному здоров’ю, продовольчій безпеці та розвитку”. Вони також зазначили, що стійкість до антимікробних препаратів виникає природно, але їх неправильне використання у медичній практиці і сільському господарстві прискорює цей процес.

   

Причини виникнення резистентності до антибіотиків:

  • Нераціональне застосування антибактеріальної терапії. Неконтрольоване та неправильне призначення ліків “навчає” бактерію боротись з тим чи іншим класом антибіотиків.
  • Припинення курсу антибіотиків після покращення стану хворого також може спровокувати резистентність. Якщо лікування не довести до кінця, існує можливість того, що певна кількість бактерій залишиться.
  • Із кожним роком зростає рівень використання антибіотиків у тваринництві та рослинництві. Головною загрозою для здоров’я вважають не антибіотики в м’ясі, а саме стійкі бактерії, що у ньому є.
  • Низький рівень вакцинації у країні збільшує кількість використаних антибіотиків для лікування хвороб. Цього можна уникнути, якщо дотримуватись календаря щеплень.
  • Відсутність нових антибіотиків. Останнім часом розробка нових антибактеріальних препаратів призупинилася, і на ринок виходить мало нових ліків. Широке використання обмеженої кількості антибіотиків поступово стимулює резистентність у більшої кількості бактерій.
  • Неналежний інфекційний контроль в лікувальних закладах, а також відсутність гігієни та антисанітарія також можуть вважатися причинами антибіотикорезистентності.

 

 

Перелік рекомендацій, які допоможуть запобігти розвитку резистентності до антибіотиків:

  • Не займайтеся самолікуванням – приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря. Не лікуйте грип чи застуду антибіотиками – це зовсім неефективно.
  • Не переривайте лікування. Проходьте повний курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.
  • Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу приймання.
  • Ніколи не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими та не призначайте їм лікування.
  • дотримуйтеся правил безпеки харчових продуктів – ретельно мийте та термічно обробляйте те, що ви вживаєте у їжу, зокрема продукти тваринного походження.
  • Попереджуйте інфекції – регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми та вчасно робіть щеплення.

 

     В Україні ситуація з раціональним застосуванням антибіотиків також залишала бажати кращого. Так, у 2020 році було відмічено шалений сплеск застосування антимікробних препаратів на фоні епідемії коронавірусної інфекції. Антибіотики можна було придбати без рецепта, і їх використання набуло неконтрольованого характеру. Та з 1 серпня 2022 року купити антибіотики в аптеках можна лише за рецептом, водночас, зважаючи на збройну військову агресію, на тимчасово окупованих територіях та у зоні ведення бойових дій – відпуск антимікробних препаратів все ще здійснюється без рецепта лікаря.

 

Отже бережіть своє здоров`я і відповідально ставтеся до приймання антибактеріальних препаратів!

 

 

Лікар із загальної гігієни відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неіфекційних захворювань

Калуського РВ ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ»                                                                                    Олеся Перегінець

 

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше