Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Алкоголь — фактор ризику неінфекційних захворювань

Актуальне
18.06.2024

В Україні проблема вживання алкогольних напоїв серед населення залишається дуже гострою та актуальною.

Алкоголь згубно впливає на організм навіть при разовому вживанні. Фактично немає жодного органу, який не страждав би від впливу спиртних напоїв. Згідно останніх досліджень, серцево-судинна система є особливо вразливою до дії алкоголю. Вживання міцних напоїв підвищує ризик захворіти на ішемічну хворобу серця, артеріальну гіпертензію, аритмію, може спричинити інсульт, інфаркт, ураження артерій та кардіоміопатію. Через систематичне тривале вживання алкогольних напоїв також може розвинутися серйозне психічне захворювання — алкогольний психоз, найбільш поширеною формою якого є «біла гарячка». Все частіше ця недуга проявляться у молодих людей, які починають вживати алкогольні напої в підлітковому віці, в час, коли ïx нервова система ще не повністю сформована i є вразливою до шкідливої дії спиртного. Також вживання алкоголю збільшує ризик захворювання на онкологію. За твердженням Всесвітньої організації охорони здоров'я, «Безпечної дози алкоголю НЕ ICHУЄ». Будь-яка кількість будь-якого алкоголю є шкідливою для здоров’я i може призвести до негативних наслідків, зокрема, до розвитку раку (раку гортані, раку стравоходу, раку шлунку, раку печінки, колоректального раку, раку підшлункової залози). Приблизно у третині випадків смерть від раку зумовлена основними поведінковими факторами ризику ( нездорове харчування, шкідливі звички, гіподинамія), серед яких є i вживання алкоголю.

       В квітні 2024 року Івано-Франківським ОЦКПХ МОЗ, в рамках місяця підвищення обізнаності населення про шкідливий вплив алкоголю, з метою оцінки рівня вживання алкоголю серед населення в Івано-Франківської області, було ініційовано проведення онлайн-анкетування за тестом, розробленим Всесвітньою організацією охорони здоров'я для ідентифікації розладів, пов'язаних із вживанням алкоголю - АUDIT {The Alcohol Use Disorders Identifications Test), що використовується як інструмент для скринінгу, виявлення небезпечного та шкідливого споживання алкоголю i вказує на три рівня проблеми: небезпечний вплив для здоров'я, симптоми залежності, поведінкові та соціальні відхилення через споживання алкоголю.

За результатами аналізу 782 анонімних відповідей отриманих за місяць проходження в форматі онлайн-опитування, ситуація виявилась наступною: у більшості, а саме у 728 (або 93,1% ) учасників опитування відсутня як фізична так і психологічна залежність від алкоголю. У 31 (або 4%) респондентів намітився ризикований рівень вживання алкоголю, на який треба звернути увагу та можливо знизити самостійно. У 10 (або 1,4%) осіб виявився шкідливий рівень вживання алкоголю, який вже почав приносити негативні наслідки для здоров’я  та потребує корекції як самостійної, так і фахової. У 11 (або 1,5%) осіб, які прийняли участь у анонімному опитуванні, прослідковуються ознаки залежності від алкоголю та з’явилися поведінкові та соціальні відхилення, які потребують звернення за допомогою до спеціалістів.

Також квітні 2024 року до місячника обізнаності про вживання алкоголю Центр громадського здоров’я провів вебінар, під час якого виступив представник Товариства Анонімних Алкоголіків (ТАА), який поділився своїм особистим досвідом та інформацією про ТТА, як одну із ефективних інтервенцій у подоланні розладів, пов'язаних із вживанням алкоголю.
     Детальніше про діяльність і допомогу, яку надає Товариство Анонімних Алкоголіків (ТАА) можна ознайомитись на їх сайті: https://aa.org.ua/.

 

Переконані, що спільними зусиллями ми можемо допомогти тим, хто потребує підтримки у лікуванні розладу, пов’язаного із вживанням алкоголю.

 

Калуський районний відділ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

 

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше